• miod_lipowy_ep
  • mlipowyy
  • miod_lipowy_et
  • miod_lipowy_ep
  • mlipowyy
  • miod_lipowy_et

Miód lipowy 1 kg

Dostawa: 24 godziny

LowcaMiodu.pl

33.00 PLN

Miód dostępny w mojej pasiece ma bursztynową barwę i ostry smak, z wyczuwalnym posmakiem lipy. Z szerokiej gamy właściwości miodu lipowego, szczególnie ceni się te wspomagające leczenie przeziębienia i grypy. Miód lipowy ma działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Ułatwia zasypianie, łagodzi stres i równoważy ciśnienie.

Polecam ten miód osobom poszukującym nietuzinkowego, wyrazistego smaku. Miód lipowy wbrew powszechnej opinii nie jest łatwy do pozyskania i nie występuje co roku. Oferowany przeze mnie jest bardziej wartościowy ponieważ pochodzi z terenów leśnych. Przekłada się to na jego ciemniejszy kolor i bardziej wyrazisty aromat. Wpływ na kolor i aromat mają znajdujące się w nim nektary innych roślin leśnych, co stanowi o jego unikatowości a niejednokrotnie miód ten wzbogacony jest smakiem i kolorem spadzi drzew liściastych i iglastych.

Dobroczynne oddziaływanie na organizm człowieka zawierają substancje zawarte w kwiatach lipy, przenoszone przez pszczoły do miodu lipowego, mają działanie wykrztuśne, co jest pożądane w przypadku infekcji gardła. Również w przypadku ogólnego przeziębienia czy grypy miód lipowy jest zalecany z powodu działania napotnego. Ponadto kwiat lipy, a tym samym miód powstający z jej nektaru, stosuje się w chorobach z gorączką. Pomaga w leczeniu kaszlu, ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok obocznych nosa, dróg oddechowych. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych i nerwicach. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.

Jednak bez względu na to, w jakim celu stosujemy miód, warto spożywać go systematycznie i regularnie zanim zachorujemy. Istotne jest też to aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty, mleka czy innych napojów. Graniczną temperaturą, której nie należy przekraczać dla miodu to 42 °C. Powyżej tej temperatury giną w nim substancje bioaktywne i staje się on "nieatrakcyjny" dla naszego organizmu.

Jeśli ktoś woli miód nieskrystalizowany to zawsze można miód rozgrzać do temperatury nie przekraczającej 42 °C co sprawi, że stanie się płynny i nie straci swoich właściwości. Można to zrobić wstawiając go do ciepłej wody lub ostrożnie podgrzewając go w kuchence mikrofalowej. Trzymanie w ciepłej wodzie powoduje, że miód nawet zanim się rozpuści będzie bardziej plastyczny.

Chociaż ja osobiście gorąco zachęcam do spożywania w postaci skrystalizowanej.