• miod_gryczany
  • miod_gryczany_be
  • miod_gryczany
  • miod_gryczany_be

Miód gryczany 1 kg

7 dni

LowcaMiodu.pl

35.00 PLN

Miód gryczany ma ciemną bursztynową barwę i płynną konsystencję. Po skrystalizowaniu kolorem przypomina mocną herbatę. Miód gryczany łatwo rozpoznać po ostrym, lekko piekącym smaku i charakterystycznym zapachu.

Lecznicze właściwości miodu gryczanego znane są na całym świecie. W odróżnieniu od innych rodzajów miodu, miód gryczany zawiera substancję wzmacniającą i oczyszczającą naczynia krwionośne - rutynę. Z tego powodu jest on polecany zwłaszcza osobom starszym, szczególnie narażonym na schorzenia układu krwionośnego, np. miażdżycę. Rutyna ma także właściwości przyśpieszające gojenie ran zewnętrznych i wewnętrznych. Przez wzgląd na te właściwości miodu zaleca się jego spożywanie przy złamaniach. Miód gryczany jest bogaty w minerały i witaminy. Ze względu na dużą zawartość magnezu zaleca się jego spożywanie przy stanach wyczerpania nerwowego. Ciemno bursztynowy nektar korzystnie wpływa również na pamięć.

Jednak bez względu na to, w jakim celu stosujemy miód, warto spożywać go systematycznie i regularnie zanim zachorujemy. Istotne jest też to aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty, mleka czy innych napojów. Graniczną temperaturą, której nie należy przekraczać dla miodu to 42 °C. Powyżej tej temperatury giną w nim substancje bioaktywne i staje się on "nieatrakcyjny" dla naszego organizmu.

Jeśli ktoś woli miód nieskrystalizowany to zawsze można miód rozgrzać do temperatury nie przekraczającej 42 °C co sprawi, że stanie się płynny i nie straci swoich właściwości. Można to zrobić wstawiając go do ciepłej wody lub ostrożnie podgrzewając go w kuchence mikrofalowej.
Trzymanie w ciepłej wodzie powoduje, że miód nawet zanim się rozpuści będzie bardziej plastyczny.
Chociaż ja osobiście gorąco zachęcam do spożywania w postaci skrystalizowanej.